Menumenu


  • English
  • Español
  • Dansk
  • Svenska
  • Norsk Nynorsk
  • Русский

Stor stigning:

Danskere er blevet vilde med at eje
ferieboliger i Spanien og Frankrig

38 pct. flere danskere ejer nu en bolig i udlandet end under finanskrisen. Særligt Spanien, men også Frankrig, er populære.

Danskere drømmer sig ikke kun ned til sydens sol. Stadigt flere omsætter drømmen til virkelighed ved at købe en feriebolig.

Det er særligt Spanien, men også Frankrig, der har oplevet den største interesse.

38 pct. flere danskere ejede i 2016 en feriebolig i udlandet end i kriseåret 2008

I Spanien er der i perioden sket en fordobling, mens væksten ligger på 67 pct. i Frankrig.

Det viser tal fra Skat som måler, hvor mange såkaldte fuldt-skattepligtige til Danmark, der ejer en bolig i udlandet. Det er ifølge skattemyndigheden det bedste tal for ejerskabet af ferieboliger, idet disse personer i altovervejende grad bor i Danmark.

”Stigningen er kommet, efter at krisen er aftaget. Folk har overskud og velstand. Og en del benytter friværdierne i egen bolig til at købe. Danmark har en økonomi, der går godt, men derimod har vi en rente som var der dyb krise. Det betyder, at pengene er rigelige,” siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Fremforsk.dk over en telefon fra familiens fritidsbolig i Rhonedalen i Frankrig.

Nykredit er det eneste danske realkreditselskab, der tilbyder realkreditfinansiering i Spanien og Frankrig. Her mærker man også tydeligt den stigende interesse.

”Det er en kraftig stigning, i forhold til hvor vi kommer fra. Den øgede efterspørgsel er udtryk for, at det går godt i Danmark. Vi har en historisk høj beskæftigelse, renterne er lave, og friværdierne er tilbage de steder i landet, hvor køberne af de udenlandske boliger bor,” siger Mira Lie Nielsen, chefanalytiker i Nykredit.

Nykredit ydede 17 pct. flere lån i Spanien i første halvdel af 2018 end i hele 2013. I Frankrig var væksten 5 pct. for halvåret 2018 i forhold til hele 2013.

Den større interesse for Spanien hænger ifølge Nykredit sammen med, at priserne her stadig er relativt lave.

”Der var gang i boligmarkedet i både Danmark, Frankrig og Spanien op til finanskrisen, hvorefter priserne tog et ordentligt dyk. Danmark er oppe igen, Frankrig er lidt oppe, mens der har været dramatiske fald i Spanien, hvor markedet kun stille og roligt bevæger sig op igen,” siger Mira Lie Nielsen.

I Frankrig køber danskere i altovervejende grad i og omkring Cannes og Nice ved Middelhavet. I Spanien er der både købere på fastlandet omkring Malaga og på øerne. Købergrupperne er vidt forskellige.

”Mallorca, Cannes og Nice er dyre områder, og køberne er typisk yngre fra 30 år og op. På det spanske fastland er det pensionister, der køber for at tage ned og bo i vinterhalvåret. Det er ikke velhavere, men nogle, der har sparet op gennem livet,” siger Mira Lie Nielsen.

På Mallorca yder Nykredit typisk lån til boliger i prisklassen 4-6 mio. kr., mens der omkring Malaga er tale om priser fra 1,2 mio. kr. og op.

Pensioner i udlandet

  • Stadig flere modtager dansk pension i udlandet.
  • Fra 2006 til 2016 steg antallet med 71 pct. fra 32.511 til 55.726 personer.
  • I 2016 blev der i alt udbetalt 2,65 mia. kr. i dansk folke- og førtidspension i udlandet.
  • De mest populære lande er (antal personer i 2016 i parentes): Sverige (14.745), Tyskland (7.334), Norge (7.007), Spanien (4.548), Storbritannien (3.053) og Frankrig (2.411).

Kilde: Udbetaling Danmark

Stigningen i antallet af danskere, der ejer udenlandske ferieboliger, er gået hånd i hånd med en stigning i antallet af danskere, der modtager pensioner i udlandet.

Ifølge Udbetaling Danmark steg det antal med 71 pct. til 55.726 personer fra 2006 til 2016.